Projekcija istorijsko-dokumentarnog filma na PMF-u

U anfiteatru Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Banja Luci premijerno je prikazan film i održano predavanje na temu ,,Ruska emigracija u Kraljevini Jugoslaviji početkom 20.vijeka.

U ovom dokumentarnom filmu prikazan je poseban osvrt na osnivanje ruske kadetske škole u Bileći a film je nastao na osnovu sačuvane istorijske građe i terenskih istraživanja koja su rađenja na teritoriji Hercegovine.

Ovaj cjelokupni dokumentarni film rađen je, u okviru  studijskog programa za prostrno planiranje uz saradnju i podršku više istorijskih istraživača.

Autor filma, studenta četvrte godine Dejan Puhalo navodi da je njegov rad nastao iz seminarskog rada a koji je prerastao u ozbiljan rad. Navodi i to da je na ovom projektu radio oko osam mjeseci pri čemu ističe veliku saradnju i podršku profesorice Mire Mandić koja je bila njegov mentor.

Profesor sa smijera prostorno uređenje Prof.dr  Mira Mandić  navodi kako na PMF-u, izučavaju geografski i istorijski razvoj prostornog planiranja kao i  društva koja utiču na formiranje određenog kulturnog pejzaža pri čemu navodi veliki doprinos ruske emigracije  u razvoju urbanih sredina na prostoru Kraljevine Jugoslavije.

Ona ističe  njihov poseban doprinos u razvoju obrazovnog sistema kao i kulturnog života.

Projekciji filma i predavanju, prisustvovali  profesori i studenti PMF-a, učesnici srednjih škola, predstavnici Ruskog kulturnog centra kao predstavnici  više kulturnih institucija iz Bosne i Hercegovine.

Đorđe Čereković

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

3 + 9 =