FPN uvodi nove studijske programe

Fakultet političkih nauka Univerziteta u Banja Luci, najavljuje uvođenje novih studijskih smjerova, koje će nove generacije studenata moći upisati u novoj akademskoj 2020/2021.godini.

Studijski program Politikologija mjenja naziv u Političke nauke gdje će biti dva smjera : Međunarodni odnosi i Javna administracija.

Promjena će biti i na studijskom programu  Novinarstvo i komunikologija koji će imati dva smjera ; Multimedijalno novinarstvo i Odnosi s javnošću.

Studijski program Socijologija, također  mjenja svoj  naziv  u studijski program primjenjene socijologije sa dva smijera: Rad, organizacija i ljudski resursi i Društvena analitika.

Vršilac dužnosti dekana Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Banja Luci prof dr Ranka Perić Romić navodi da su prilikom uvođenja novih studijskih programa rađeni i elaborati kako bi se utvrdila povezanost novih smjerova sa potrebama tržišta rada. Navodi da su u ovom programu analize tržišta rada u velikoj mjeri uzimali u obzir, mišljenje  privrednih subjekata.

Navodi i činjenicu da su pored mišljenja  privrede i drugih institucija uvažavali i mišljenje drugih fakulteta, u procesu uvođenja interdisciplinarnih studijskih programa a sve s ciljem kako bi se u budućnosti proizveo kvalitetniji kadar.

Ona je poručila svim srednjoškolcima završnih godina koji planiraju upisati fakultet, da obrate posebnu pažnju na Fakultet političkih nauka koji prema njenim riječima, ima šta da ponudi.

Pored navedenih studijskih programa, na Fakultetu političkih nauka, dostupan je i smijer Socijalni rad, koji neće vršiti izmjene u svom programu.

Đorđe Čereković

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

9 − 1 =