Mališane niko ne štiti od političkih partija u kampanji

Zbog nedefinisanog zakona koji bi ih zaštitio i nemara političkih partija, deca su i ove godine postala predmet zloupotreba političara koji su uveliko počeli s kampanjom.

Tako su prve sedmice nove školske godine obilježile fotografije političara, obično kandidata na predstojećim izborima, koji djeci dijele poklone, maske, torbe, olovke…

Zamjenik gradonačelnika Banjaluke čak je i ljubio djecu, dok im je gradonačelnica Visokog Amra Babić podijelila rasporede časova sa svojim likom! Osim zvaničnika koji su u gotovo svim dijelovim BiH slikali u školama, djeca su često prisutna i na mnogim skupovima, političkim svečanostima i slično.

 

Osuda i kazni od strane institucija nema. Čak i ako neko od političkih partija reaguje, to se svodi na političke obračune, jer se uglavnom reaguje na postupke onih iz suprotinih tabora.

Dok političari u svemu tome ne vide ništa sporno, jedni se pravdaju da su u pitanju zvanične posjete, drugi tvrde da imaju dozvolu roditelja, pojedini roditelji su ogorčeni. Posebno na to što pojedincima, kako kažu, ni epidemiološka situacija nije prepreka za ličnu promociju.

– Oni koji nam mjesecima drže slovo kako trebamo da se pridržavamo mjera i držimo distancu, koja je presudna u zaštiti od virusa, sve to krše. Na kraju svake pres konferencije optužuju “pojedine neodgovorne građane”, a neodgovorni pojedinci su upravo oni – rekao je otac dječaka koji ide u osnovu školu u Lazarevu u Banjaluci, Siniša S.

Direktori škola

Kaže da bi, da vidi da neki političar ljubi, pozdravlja ili slika njegovo dijete sigurno reagovao, te da to treba da urade svi roditelji. Isto smo pitali i jednu majku osnovca.

 

– Zbog epidemioloških mjera i brige, roditeljima ne daju ni u školsko dvorište, a onda vidimo da političari mogu. Slikaju se s učenicima, pozdravljaju, krše sve mjere. Nije normalno da djeca između sebe ne smiju ni olovke da razmijene, na sve se pazi kako ne bi došlo do kontakta, a onda dođe neko ko sve to prekrši i još se tim hvali, jer smo mi to sve vidjeli na društvenim mrežama – rekla je majka osnovca Milana S.

Kaže da ne vjeruje u dobre nemjere onih koji doniraju poklone djeci, jer da je cilj pomoć đacima, to bi bilo urađeno na drugi način.

– Ako je stvarni cilj da se toj djeci nešto pokloni to je moglo da bude urađeno preko direktora. Doneseš paket i to je to. Za to krivim i direktore. Postoji li ijedan da stane na stranu djece i roditelja i kaže im „ne možete svi unutra, poštujemo mjere“  – upitala je ova majka.

Preporuka

Kako ovo sve vide oni koji treba da brinu za djecu pitali smo upravo Ombudsama za dečja prava Republike Srpske, Dragicu Radović. Kaže da Ombudsman za djecu prije svakih izbora upozorava javnost, a naročito političke subjekte i medije, da je neprimereno svako iskorištavanje djece u političke svrhe.

– Veoma je važno da svi subjekti koji učestvuju u izborima, a naročito tokom predizbornih aktivnosti, pokažu odgovornost i prema društvu u cjelini i prema pojedincu, a posebno prema djeci – rekla je ona.

Podsjeća da su 2017. godine  uputili CIK BiH preporuku kojom iniciraju izmjenu izbornog zakonodavstva kako bi se definisala zabrana zloupotrebe djece u političke svrhe, kao i da se utvrde odgovarajuće sankcije za suprotno ponašanje. Međutim, od toga nema još ništa.

– Očigledno da BiH svojim izbornim pravilima nije prepoznala ni potrebu ni važnost zaštite djece i njihovih interesa u političke svrhe, tako da pravila ponašanja utvrđena u izbornoj kampanji ne prepoznaju decu i njihovo pravo na zaštitu od moguće zloupotrebe – rekla je Radovićeva.

Sankcije

Da zakoni i institucije ne štite djecu dovoljno u predizbornoj kampanji saglasna je i Ivana Korajlić, izvršni direktor Transparensi inte BiH, nevladine organizacije koja godinama podnosi prijave protiv političara koji krše izbora pravila.

– Imali smo apsurdne situacije po školama do toga da se u pojedinim slučajevima čak nisu ni poštovale mjere, niti nosile maske. Mi smo se obratili i inspektoratu i ombudsmanu, ali još nismo dobili nikakav odgovor – kaže Korajlićeva.

Dodaje da dosadašnja praksa ne daje puno nade da će iko biti sankcionisan, jer ni u ranijem kampanjama, povodom ovakvih događaja, nije bilo sankcija.

Šta kaže Ombudsmen BiH

Institucija ombudsmena za ljudska prava BiH u posljednjih nekoliko mjeseci nije zaprimala žalbe djece, roditelja ili drugih koje bi se mogle dovesti u vezu s eventualnom zloupotrebom djece u političke svrhe.

Ombudsmeni ističu da zloupotreba djece u političke svrhe otvara nekoliko pitanja, a prije svega njegovog neadekvatnog zakonskog uređenja.

– U tom kontekstu, sama zaštita djece u skladu s Konvencijom UN o pravima djeteta ukazuje na potrebu propisivanja u zakonodavstvu ove radnje kao kažnjive. Važno je ukazati da institucija Ombudsmena za ljudska prava BiH nije „regulator“ koji utvrđuje i sankcioniše kršenje privatnosti djece u medijima, tj. izriče zabrane i kazne, budući da nema takva ovlaštenja, već samo može da ukaže da takve radnje predstavljaju kršenje prava djece. Ponekad, čak i neki nadležni organi vlasti očekuju da Institucija Ombudsmena „postupa“ prema medijima, spreči objavljivanje pojedinih sadržaja, ukratko da zamijeni ili nadomjesti izvršnu vlast u području zaštite prava djece u medijima – objasnila je Violeta Romić iz inctitucije Ombudskama za ljudska prava BiH.

Kako navodi, ombudsmeni koriste i ovu priliku da pozovu sve političke stranke da pokažu da im je zaista stalo do djece i njihovih prava.

Izvor: Srpskainfo.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

11 − one =