Svjetski dan GIS-a na PMF-u u Banja Luci

Kroz predavanje na temu ,,Razvoj Geografsko Informacionog sistema u Kini na Prirodno – matematičkom fakultetu u Banja Luci obilježena je svjetski dan GIS-a.

Ovaj događaj, koji je obiježen u okviru sedmice geografije, posebno je bio zanimljiv jer je okupio sturčnjake koji su studentima govorili o značaju i primjeni ovog sistema za prostorne podatke.

Predavač teme  master student geografije na PMF-u Dragana Vidić navodi da su u kroz prezentacije koje su izložene studentima, prestavljena njena iskustva sa seminara u Kini koji je govorio o GIS-u a koji je održavan za državne službenike iz zemalja u razvoju.

Prema njenim riječima GIS je  značajan za sve segmente društva, pri čemu i navodi i njegovu veliku razvijenost u samoj Kini i njenom društvu.

Da je Geografsko informacioni sistem ili GIS veoma zanimljiv, potvrđuju i sami studenti, koji navode da su ovakva predavanja korisna za njih kao buduće diplomirane geografe jer je to značajno za razvoj i unapređenje znanja.

Svjetski dan GIS-a obilježava se u svijetu već 20 godina a na Prirodno-matematičkom fakultetu ovaj događaj ima tradiciju unazad četiri godine.

Đorđe Čereković

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

three × 1 =