Prezentacija elektronske opreme na ETF-u

Međunarodna elektronska kompanija ,,MICOM” uz saradnju sa proizvođačem ,,Anfield” iz Velike Britanije, održali su prezentaciju elektronske opreme na Elektro tehničkom fakultetu u Banja Luci.

Pored prezentacije same ponude u svečanoj sali fakulteta bila su izložena i određena elektonska oprema ove međunarodne kompanije, predstavljena kroz mjerače kvaliteta snaga, elektroinstalaterski instrumenti, mjerači visokonaponske mreže kao i drugu opremu među kojima se isticala ponajviše oprema za edukaciju.

Prodajni inžinjer u MICOM BiH Berima Islamović Aljić navodi kako je Bosna i Hercegovina dio Micom grupacije sa sjedištem u Ljubljani i da sa podružnicama u mnogim gradovima uz saradnju sa partnerima prodaju elektronsku opremu i određene dodatke širom bivše Jugoslavije.

,, To je oprema koja na neki demonstrativan način, pokazuje neke inžinjerske principe. To su različiti modeli.koji studentima dočaravaju neke industrijske procese ako se uzme u obzir da studenti nemaju iskustva sa radom u industriji. Tako da je ovo demonstracija tih industrijskih procesa.”,izjavila je Aljićeva.

Ona navodi  i to da su ovakvi događaji veoma važni za  elektro i tehnološke fakultete u njihovom unapređenju i razvoju  i da postoji veliki potencijal u BiH kada su u pitanju same prezentacije MICOM elektronske opreme.

,, Postoji veliki pontencijalu BiHvezano za edukacijsku opremu. Sve je više evropskih fondova koji se izdvajaju za ovu namjenu i mi s enadamo da će mo biti tu prepoznatljivi i kod studenata i kod profesora  vezano za ovakve prezentacije kako bi u buduće sarađivali na nekim evropskim projektima.”,izjavila je Aljićeva.

Da su ovakve edukacije kroz projekat prezentacija značajne potvrđuje i predstavnik MICOM kompanije sa sjedištem u Ljubljani Vilma Benko navodeći da ovakvi projekti traju veoma dugo.

,, To su dugogodišnji projekti koji od tri do osam godina od prezentacija pa do realizacija. I obično novac za projekat ide iz fonadcija EU ili možda iz budžeta fakulteta ukoliko imaju novac. Ali to su obično velike cifre.”,izjavila je Benko.

Prezentacija i izlaganje elektronske opreme MICOM organizuje se povodom godišnjice ETF koji obilježava 44.godine postojanja.

Đorđe Čereković

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

seven + 16 =