Program Kratke stručne obuke Filološkom fakultetu

Na Filološkom fakultetu ,,Univerziteta u Banja Luci” počela je realizacija porgrama pod nazivom ,,Kratke stručne obuke” pri čemu je započela obuka studenata francuskog jezika i književnosti za pismeno i usmeno prevođenje u oblasti novinarstva.

Sve ovo pokrenuto je povodom Dana frankofonije a radionica će trajati mjesec dana.

Radionica će biti realizovana, kroz susret grupe studenata žurnalistike koji su došli iz Švajcarske i Francuske pri čemu će zajedno sa studentima Francuskog jezika iz Bosne i Hercegovine, raditi na izradi i prevođenju novinarskih i TV reportaža, sa temama po vlastitom izboru.

Studenti koji su uključeni u ovu radionicu, navode da im ona predstavlja nešto novo jer se do sada nisu susretali sa novinarstvom ali da će im vježbe sa novinarima iz Francuske i Švajcarske, pomoći u savladavanju određenih vještina kada je u pitanju stvaranje reportaža na francuskom jeziku.

Asistent na studijskom smjeru za Francuski jezik i knjievnost Vesna Marčeta navodi kako je Filološki fakultet član Međunarodne frankofone univerzitetske agencije pri čemu su još prošle godine prijavili ovu radionicu koja je i odobrena. Navodi i to da će u ovom projektu učestvovati 25 učesnika koji su već podjeljeni u radne grupe.

Relizaciju projekta podržali su Frankofona univerzitetska agencija, Švajcarska ambasada u BiH kao i fondacija ,,Heinrich Boll”.

Đorđe Čereković

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

18 − twelve =