Ex-Yu muzika – Top 10 albuma svih vremena

Ex -Yu muzika bila je bogata velikim brojem bendova, kao i solo pjevačima. Koncerti svih poznatih imena toga vrijemena, bili su puni, tražila se karta više, a dobiti autogram omiljenog pevača bila je prava sreća.

U to vrijeme, LP ploče i kasete bile su jedini nosači zvuka i kao takvi jedina prodaja. CD muzika je danas izbacila ploče sa trona, kao i stare gramofone.

Top 10 albuma je jako teško izdvojiti, obzirom da je ex- yu muzika zaista imala veliki broj kvalitetnih bendova i pjevača. Međutim, albumi koji su bili najprodavaniji i imali najveći broj hitova su:

 

1. BIJELO DUGME I ALBUM “ŠTA BI DAO DA SI NA MOM MJESTU“

Bijelo dugme je jedna od najpoznatijih rock grupa bivše Jugoslavije. Iako mladi, članovi ovog benda postigli su jako veliki uspjeh za kratko vrineme. Muzicki albumi ovog benda, koje treba spomenuti su “Kad bi bio bijelo dugme” i “Bitanga i princeza”, dok je album svih vremena “ Šta bi dao da si na mom mjestu” prodat u preko 200.000 primjeraka.

2. AZRA I ALBUM “FILIGRANSKI PLOČNICI”

je treći album hrvatskog benda Azra. Postigao je veliku popularnost svojim hitovima, čiji je autor bio Džoni Štulić. Najpevaniji hit sa ovog albuma jeste pesma “Hladan kao led”.

3. LEB I SOL – ALBUM “LEB I SOL”

Yu muzika imala je i svoj najpoznatiji makedonski bend, grupu Leb i sol , na čelu sa Vlatkom Stefanovskim. Album “Leb i sol”, bio je njihov najusjpešniji, a najveći hit sa ovog albuma je svakako pesma “Nisam tvoj”.

4. RIBLJA ČORBA – ALBUM “POKVARENA MAŠTA I PRLJAVE STVARI”

Muzicki albumi ovog benda sa najviše uspjeha su bili “Kost u grlu” i “Mrtva priroda”. Album koji je dostigao najveći tiraž od 200.000 primjeraka je album “Pokvarena mašta i prljave stvari” iz ‘81.godine. .

5. GRUPA BAJAGA I INSTRUKTORI – ALBUM “PRODAVNICA TAJNI”

Hitovi sa ovog albuma su “Plavi safir “, “Ruski voz” i “Život je nekad siv, nekad žut”.

6. EKV – ALBUM “S VETROM U LICE”

Yu muzika imala je jedan od najpoznatijih i najuspješnijih srpskih rock grupa, grupu EKV. “Samo par godina za nas”, “Ti si sav moj bol” po mišljenju mnogih kritičara i poštovalaca ovog benda, su takođe najuspešniji albumi ove grupe.

7. INDEXI – ALBUM “INDEXI”

Yu muzika je imala svoje pionire jugoslovenskog rocka i to je bila grupa Indexi koja je osnovana ‘62 godine. Hitovi koji su se najviše pjevali su “Bacila je sve niz rijeku” “Ti si mi bila naj, naj” i “Moja Hana”.

8. HAUSTOR – ALBUM „TREĆI SVIJET“

Haustor je hrvatski bend koji su osnovali Srđan Sacher i Darko Rundek. Najpoznatiji hitovi sa ovog albuma su „Neobičan dan“ i „Treći svijet“.

9. SMAK – ALBUM „CRNA DAMA“

Najveći hitovi sa ovog albuma su pesme „Crna dama“ i „Daire“.

10. ZDRAVKO ČOLIĆ, ALBUM „AKO PRIĐEŠ BLIŽE“

Najpoznatiji muzicki albumi bili su „Ti si mi u krvi“ i „Malo pojačaj radio“, dok je najviše hitova bilo na albumu „Ako priđeš bliže“ gde su se izdvojile pesme „Juče još“ „Pjevam danju, pjevam noću“ i „Produži dalje“.

Izvor : serbianshop.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

16 + four =