Servis psihološke pomoći za studente

Filozofski fakultet Univerziteta u Banjoj Luci i Društvo psihologa Republike Srpske su potpisali Memorandum o saradnji kojim se pokreće servis pružanja psihološke podrške studentima Univerziteta u Banjoj Luci tokom trajanja epidemiološke krize.

Ovaj servis omogućiće studentima sa Univerziteta u Banja Luci koji se suočavaju sa određenim poteškoćama i izazovima psihološke prirode tokom trajanja epidemiološke krize izazvane virusom korona, da besplatno i na jednostavan način, potraže i dobiju podršku od sertifikovanih psihoterapeuta Društva psihologa RS.

Dekan Filozofskog fakulteta Univerziteta u Banja Luci Srđan Dušanić je rekao da je pred svima mnogo izazova i da se ne treba stidjeti problema sa kojima se i sami studenti suočavaju, dodavši da nije sramota poražiti stručnu pomoć.

– Planirano je da ovaj program bude nastavljen i nakon vanrednog stanja u Srpskoj zbog pandemije virusa korona, jer problemi ovakve prirode često ne samo da traju već i nastaju nakon kraja neke spoljašnje prijetnje i problema u društvu – rekao je Dušanić i dodao da su ovu saradnju podržali i organi Univertiteta u Banjaluci, kao i rukovodstvo Filozofskog fakulteta i Društva psihologa Srpske.

Predsjednik Društva psihologa Republike Srpske Dijana Đurić objašnjava kako će ovo savjetovalište biti od koristi ne samo za studente već i ostalo  stanovništo koje, prema njenim riječima, na različite načine psihološki doživljava ovu stresnu situaciju. Ona navodi da će ovo savjetovalište trebati i nakon vanrednog stanja jer će mo se suočavati sa izraženm psihološkim problemima kod stanovnika.

– Mi smo se na neki način adaptirali na cjelokupnu situaciju, međutim veliki problemi mogu biti u tome što je stalno prisutan strah a koji izaziva nelagodu. Smatramo da će studentima biti dodatni problem to što ne mogu da realizuju neke njihove planove, i to može imati negativne posljedice na njihovo psihičko stanje. Ono što će biti problem kod cjelokupnog stanovništva, jeste egzistencijalni strah koji će biti posebno izazvan zbog teške materijalne situacije. – objašnjava Đurićeva.

Studenti mogu da potraže podršku svaki dan od 09.00-22.00 preko telefona 065 464 555 ili putem emaila: psiholoska.podrska@ff.unibl.org nakon čega će ih koordinatorica povezati sa psihoterapeutom.

Đorđe Čereković

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

4 + 7 =