Da li je čitanje knjiga još važno!?

U današnje vrijeme kada veliku popularnst uzivaju serije i filmovi većina nas sve manje vremena odvaja za čitanje knjiga. Ipak, sigurni smo da postoje neki klasici iz domaće i svijetske literature koji su zasigurno vrijedni izdvojenog vremena i pažnje. Istražili smo koji su to najpopularniji nasovi i porazgovarali sa studenticom Filološkog fakulteta Ondinom Lepki, koja nam je ukratko analizirala neke od tih naslova.

Kada pričamo o svijetski poznatim naslovima ne možemo a da ne spomenemo jedan od, sad već kultnih romana a to je Hari Poter. Ovaj serijal knjiga od magiji je druga najprodavanija knjiga ikad, odmah nakon Biblije. Saga o Hari Poteru , autorke J. K. Roling prevedana je na oko 70 jezika a prodaje se u preko 200 država širom svijeta. Romani prate živoz dječaka koji saznaje da je drugačiji, te otkriva sasvim novi magični svijet i susreće se sa raznim avanturama. Kada čujete da neka priča počinje ovako, sa pregršt magije prvo što pomislite je zasigurno da je riječ o još jednoj bajci za djecu, ali nije. A o tome zašto je ova knjiga interesantna čitaocima  od 7 do 77 detaljnije nam je objasnila naša sagovornica.

Kada je domaća literatura u pitanju, izdvojili smo roman Meše Selimovića – Tvrđava. Čovjek i smrt je glavna tema ovog romana. Glavni lik je Ahmed Šabo, običan čovjek, vojnik koji poslije rata započinje novi život bez porodice, jer su umrli od opake bolesti koja je harala u to vrijeme. On želi da nađe most do drugih ljudi, jer zna da nas razdvaja i uništava mržnja. Ljubav je ta koja nas može održati. Selimović je kroz lik Ahmeda Šabe prikazao ono što može da zadesi bilo koga od nas običnih smrtnika. Kroz konfliktne odnose koji se javljaju kod Šabe, Selimović želi da prikaže sposobnost ljudi da odgovore na neka životna pitanja.

Ovo su bili samo neki od popuarnih naslova. Ne smijemo da zaboravimo još neke kao što su uvijek popularni Mali Princ, ovaj Radio prilog poslušajte u emisiji BLC Mixer!

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

2 × four =