U Banjaluci održana prva konferencija posvećena elektronskoj muzici – BLEMC 2019

Prva konferencija posvećena elektronskoj muzici, Banja Luka Electronic Music Conference (BLEMC) održana je prethodnog vikenda u Banjaluci.

U okviru dnevnog programa prvog dana razgovaralo se o problemima mladih DJ-eva i producenata koji tek ulaze u ovu industriju, a njihove iskusnije kolege (Mladen Tomić, Siniša Tamamović, Alexander G i Woodie) podijelile su svoja iskustva sa publikom i učesnicima.

Imali smo priliku da čujemo i organizatora sličnog događaja u Sarajevu Mersela Bujaka i njegova iskustva sa nedavno održane BAM-C konferencije.

Na samom kraju dana gost iz Berlina, DJ Lion pokazao je učesnicima kako se pravi tehno kompozicija, od prvog zvuka do gotove trake, za samo tri sata.

Druženje je nastavljeno u banjalučkom KSET pabu, gdje je organizovana žurka za sve posjetioce i učesnike.

Narednog dana, u subotu, 11. maja, konferencija je otvorena panelom „Žene u muzičkoj industriji“, na kojoj su gošće bile Joma Maja i Maja Bojić, poznatija pod pseudonimom Oridžidži.

U okviru diskusije pod nazivom „Label Your Work“ saznali smo šta je potrebno za pokretanje sopstvene izdavačke etikete, a najposjećenija je bila prezentacija gosta iz Londona, Harisa Čustovića pod nazivom „Zvuk između snimka i sekvence“.

Na konferenciji su pokrenute još neke zanimljive teme – kako uspjeti i opstati na međunarodnoj sceni, koliko je važna uloga medija i PR-a za samu scenu, a zanimljivo je bilo i slušati izazove pred kojima se nalaze organizatori uglednih regionalnih festivala – Exita, Fresh Wave festivala, Elementa, Color festa, Decibela i festivala Garden of Dreams.

Na samom kraju družili smo se sa VJ-evima, i razgovarali o vizuelizaciji u savremenom muzičkom izražaju.

Prva BLEMC konferencija zatvorena je velikom žurkom na tvrđavi Kastel, a do ranih jutarnjih časova plesali smo uz setove Torby Jaya, Nebs Jacka, Jome Maje, Harisa Čustovića, Alexandera G, Black Acida, Mladena Tomića i Forest People.

Konferenciju je posjetio i gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić, koji je rekao da mu je drago što je grad na Vrbasu bogatiji za jednu originalnu manifestaciju poput ove i obećao podršku i narednih godina.

Organizator konferencije je Udruženje DJ-eva za razvoj urbane kulture Urban Beat, a događaj su podržali brojni mediji i prijatelji, među kojima su Grad Banja Luka, AAP Electronic, Estrella, Rooster, Knjaz Miloš, Vivia i Manja.

Reportažu Milene Grubor sa ovog događaja poslušajte u BLC MIXERU

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

1 × three =