Iznosi studentskih stipendija slični u većini lokalnih zajednica

Stipendije, novčani podsticaj koji naizgled djeluje nekada mizerno i nedovoljno ipak predstavlja određnu vidi pomoći koji mnogo znači uspješim studentima. Njima taj novac predstavlja određenu pomoć kroz koju svode određene troškove kao i nadu da ipak nisu zaboravljeni od svih.

Novembar kao mjesec počeo je konkursima koja je otvorilo Ministarstvo za naučno tehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo a odnosi se na dodjelu  stipendija za studente prvog, drugog i trećeg ciklusa studija kao i za studente u inostranstvu. Prema informacijama iz ovog resornog ministarstva obezbjeđeno je 1000 stipendija dok je za studente u inostranstvu obezbjeđeno 70 stipendija.

U kategoriji ostalih  studenata prvog ciklusa studija će se dodijeliti 312 stipendija, studentima sa invaliditetom prvog, drugog i trećeg ciklusa studija dodijeliće se 15 stipendija, dok će se studentima prvog ciklusa studija sa prebivalištem u izrazito nerazvijenim opštinama Republike Srpske dodijeliti 19 stipendija. Za sve to obezbjeđen obezbjeđen je budžet u iznostu od preko 2.100.000 KM a konkurs je otvoren do 18. Novembra.

Iznosi i uslovi za ispunjavanje slični ali brojke različite 

Kada su u pitanju stipendije koje se dodjeluju na lokalnom nivou, one su raličitog iznosa i za njih se studenti mogu prijaviti na određene konkurse. Banja Luka, je i ove godine raspisala konkurs za uspješne studente prvog ciklusa. U okviru konkursa koji je raspisan tokom sredine oktobra, nalaze se kategorije koje mogu ostvariti pravo na stipendije a to su socijalni status, deficitarna zanimanja i opšti uspjeh na fakultetu.   Pojedinačni iznosi stipendija ostali su nepromijenjeni, i iznose  130 KM za studente po osnovu socijalnog statusa i uspjeha na studiju, a za deficitarna zanimanja utvrđeni su iznosi do 250 KM za. Inače grad Banja Luka ove godine, prema navodima, stipendira 361 studenta.

Stipendije u drugim mjestima po pitanju iznosa i same procedure, se značajno ne razlikuju.

Na osnovu uvida u konkurs grad Prijedor stipendira 35 studenata prvog ciklusa sa iznosom od 120 km kao i da su ti studenti podijeljeni u tri kategorije : deficitarna zanimanja, soc.status i opšti uspjeh.

Trebinje svojih 100 uspješnih stipendista raspoređuje u na rang listi tako da npr. Od rednog broja 1 do 10 na rang listi stipendisti dobijaju iznos od 250 km mjesečno dok oni od rednog broja 50 do 100 ostvaruju pravo na po 100 km.

Istočno Novo Sarajevo dodjeljuje stipendije za 80 studenata pri čemu to pravo mogu samo ostvariti studenti samo sa javnih fakulteta, pri čemu dobijaju 120 km mjesečno.  Između ostalih, grad dodjeljuje i dvije stipendije studentima iz porodica sa četvoro i više djece, a 15 stipendija studentima iz porodica poginulih boraca i ratnih vojnih invalida.

Kada je u pitanju Bijeljina ovaj grad dodjeljuje 40 stipendija pri čemu se one isplaćuju  i u iznosu od 170 do 220 km mjesečno.  Zanimljivo je i to da su tri stipendije omogućene i za studente koji dolaze iz konstitutivnih naroda kao i da se za magistarski rad obezbjeđuje 1500 km a za doktorsku tezu 2000 km.

U Gradskoj upravi Doboj ističu da će stipendije, koje mjesečno iznose 120 KM, ove godine dobiti samo djeca poginulih boraca a Zvornik će dodijeljivati 100 km mjesečno za uspješne studente.

Najveće stipendije u Banja Luci a najmanje u Rogatici

Prema analizama mnoga mjesta su povećala izdvajanja iz svojih bdužeta za stipendiranje uspješnih studenata tako da je Banja Luka  ove godine planirala izdvojiti 1,5 milion KM, što je za oko 70.000 maraka više u odnosu na prošlu godinu.

Više novca će izdvojiti i Prijedor i to za 50.000 više u odnosu na predhodnu godinu kao i Prnjavor koji će ove godine imati na raspolaganju budžet od 300.000 za stipendije a koji je gotovo duplo veći u odnosu na predhodnu godinu.

Analize također pokazuju da će najveće iznose stipendije omogućiti Banja Luka sa iznosom od 130 do 250 km dok će stipendije biti najmanje u Rogatici i iznosiće od 70 do 130 km.

Đorđe Čereković

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

12 − nine =