Konferencija ruskog jezika na panevropskom univerzitetu ,,Apeiron”

Faklutet filoloških nauka  panevropskog univerziteta ,,Apeioron” uz saradnju sa Fakultetom prevođenja Moskovskog državnog univerziteta Mihail Lomonosov, organizovao je studentsku međunarodnu konferenciju pod nazivom ,,Ruski jezik i kultura u savremenom svijetu”.

Ovaj događaj koji se obilježava i povodomo desetogodišnjice postojanja fakulteta filoloških nauka na univerzitetu ,,Apeiron” prestaviće naučna izlaganja i prezentacije posvećene ruskom jeziku.

Među tim izlaganjima posebno će se istaći radovi ruskih studenata koji su na ovu konferenciju došli sa dekanom fakulteta za prevođenje Marijom Jeshakovom, koja je tim putem istakla kako su se studenti rado odazvali ovoj konferenciji.

Dekan fakulteta filoloških nauka i jedan od organizatora ovih događaja prof.dr. Larisa Čović ističe kako je ovo velika svečanost za njih jer se obilježava 10. godina postojanja fakulteta pri čemu posebno ističe učešće studenata završnih godina.

On je navela veliku zahvalnost ruskim studentima koji su došli na ovu koferenciju pri čemu je rekla i to da su pozive za učešće dobili i drugi fakulteti iz BiH.

Da je saradnja sa fakultetima u Rusiji velika potvrđuje i rektor Univerziteta ,,Apeiron” prof.dr.Zoran Avramović koji navodi nekoliko univeziteta sa kojima imaju višegodišnju saradnju pri čemu je istakao i to da  će od danas na Apeironu postojati doktoriski studiji za ruski jezik u saradnju sa tri univerziteta iz Rusije.

Konferencija ..Ruski jezik i kultura u savremenom svijetu” obilježava se i povodom 220-e godišnjice rođenja ruskog pisca Aleksandra Puškina.

Đorđe.Čereković

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

4 × two =