Mjesec afro-američke kulture na Filološkom fakultetu

Katedra za anglistiku Filološkog fakulteta ,,Univerziteta u Banja Luci” organizovala je predavanje na temu ,,The Black History Month” ili Mjesec afro-američke kulture.

Na predavanju, koje je održao zamjenik direktora ambasade SAD-a u BiH, sa kancelarijom u Banja Luci, ukazano je na značaj afro američke populacije i njihov doprinos u prošlosti koji su ostavili kako u svojim matičnim zemaljama  tako i svjetskim, kroz kulturu,zabavu, politiku i druge aktivnosti.

Sve ovo predstavlja jednu finu priliku na kojoj se studenti ali i svi oni koje to zanima, mogu upoznati i edukovati, kroz mjesec afro-američke kulture navode studenti sa smjera za anglistiku.

Rukovosilac studijskog programa Engleskog jezika i književnosti i šef katedre za anglistiku doc.dr Emir Muhić kaže da se ovakva predavanja oragnizuju već duži niz godina. Ističe da se kroz proučavanje lingvistike, pažnja posvećuje i kulturološkom aspektu svih anglofonih zemalja gdje se engleski jezik govori.

On navodi i veliku saradnju koju studijski program za engleski jezik ostvaruje sa mnogim stranim ambasadama, koje pomažu realizaciju sličnih događaja.

Pored katedre za anglistiku ovaj događaj organizovan je uz saradnju sa Ambasadom SAD-a u Bosni i Hercegovini.

Đorđe Čereković

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

5 + 1 =