Preporuka akcionih filmovi iz 70-ih

U periodu samoizolacije mnogi su sigurno odlučili da pogledaju neki dobar film. Mnogo je onih koji žele to dugotrajno vrijeme,da ispune nekim kvalitetnim naslovom koji će im ponuditi dobru akciju i avanturu. U vremenu kada u akcionom filmu dominira kompjuterska tehnika nevjerovatni scenski  efekti i nerealne filmske scene, malo je onih koji zaista mogu naći neki kvalitetan naslov u ovom žanru. Zbog toga vraćamo se u neka prošla vremena i period kada je ovaj žanr imao svoj kvalitet.

Mnogi su gledali filmove kao što je ,,Prljavi Hari”,Francuska Veza, Pobješnjeli Maks kao i filmske naslova sa Brus Lijem i filmsku franšizu u džejmsu bondu. Sve su ovo kultni naslovi koji su oblježili 70-e godine prošlog vijeka a koji su jednostavnom pričom, privukli simpatije mnogih filmoljubaca. Međutim postoji još filmskih naslova koji su zanimljivi zbog čega vam donosima nekoliko preporuka akcionih filmova iz 70-ih godina.

Šaft (Shaft) 1971

Ovaj film režisirao je Gordon Parks. Film prati gl.junak privatnog detektiva Džona Šafta (Richard Rounthree) koje traže određeni gangsteri. Dok pokušava saznati razlog, on dobija zadatak od policijskog detektiva Anndrocija da riješi slučaj ubistva u ,,Harlemu“ za koje se vjeruje da nije slučajno i da može pokrenuti veliko nasilje (posebno rasno). On zbof toga stupa u kontakt sa moćnim gangsterom Bampijem Jonasom, koji ga želi uhvatiti a od kojeg otkrije da mu je ćerka oteta pri čemu zamoli Šafta da je pronađe. Šaft odlučio pronaći poznanika Bena koji ima dobre kontakte u podzemlju pri čemu saznaje da su u pitanju ljudi kojima se Bampi zamjerio. O svemu je obavještena i policija koja želi da saznao od Šafta istinu dok mu je istovremenom na tragu i mafija. Sve to stvoriće detektivu mnoštvo problema u potrazi za nestalom djevojkom.

O popularnosti ovog filma govori i to da su snimljeni i nastavci filma ,,Šaftov veliki poduhvat“ i ,,Šaft u Africi“ a snimljena je i igrana serija kao i ,,remake“ tridesetak godina kasnije.

Elita ubica (The Killer Elite) 1975

Ovaj film režisirao je legendarn Sam Peckinpah koji se proslavio 70ih kroz razna filmska ostavrenje u kojima je dominirala akcija i poseban prikaz i naznačavanje nasilja, ukazujući na skrivena dešavanju u društvu i izvan njega. Film prati Majka (James Caan) i Džordža (Robert Duvall) koji su najbolji prijatelji i plaćenici CIA pri čemu učestvuju u jednoj misiji spašavanja političkog emigranta. Tokom jedne akcije Džordž će izdati Majka pri čemu će ga teško raniti. Sve to učiniće Majka nemoćnim i primorati da se dugo oporavlja. Nakon što se oporavi Majk dobija zadatak da čuva japanskog političara od svog rivala Džordža a u tome mu pomaže i nekoliko poznanika iz službe. Ubrzo će nakon toga uslijediti sukob starih rivala ali se i saznati da su u cjelokupan slučaju umjepani i Majkovi šefovi.

Veliki izazov (The Gauntlet) 1977

Ovaj film režisirao je i igra glavnu ulogu Clint Eastwood koji se tih godina već proslavio u akcionim ostavrenjima kao što je franšiza o beskrupoloznom inspektoru Hariju Kalahanu (Prljavom Hariju). Ovaj film prati Bena Šoklija policijskog detektiva neurednog života, sklonog piću, koji dobija posve beznačajan i rutinski zadatak da iz Las Vegasa u Finiks sprovede zatvorenicu prostitutku Gus (Sandra Locke). Ona treba da svjedoči o poslovima nekog moćnog gangstera kao i njegovim vezama sa policijskim krugovima, što ju direktno stavrlja na listu za ostrel od strane mafijaša. U sve to umješan je i Benov nadređeni koji odluči da Ben i Gus ne smiju živi stići u Arizonu. Nakon što im je uništen auto i prežive napad policije,mafijaša i prođu kroz još problema, Ben shvati da je u sve to umješan njegov nadređeni i odluči da po svaku cijenu dovuče zatovrenicu i razotkrije svog šefa.

Put droge (La via della Droga / The Heroin Busters) 1977

Ovaj film je režisirao Enzo G.Castellari a film prati agenta Interpola Majka Hamiltona (David Hemmings) koji ima svoj centar u Rimu pri čemu želi da razbije međunarodni lanac trgovine narkoticima koji dolazi u ovaj grad. Tokom jedne akcije oni na aerodromu uhapse Fabija (Fabio Testi) sa većom količinom heroina koja dolazi iz Hong Konga. Ubrzo se otkriva da je on policajac na tajnom zadatku koji se dobro učvrstio u poziciji međunarodonog narokokartela. On odluči da preko korisnika otkrije ko su glavni distributeri a na tom putu on tajno pomaže i Hamiltonu pri čemu pokušava zadobiti njegovo povjerenje ali i ostalih u policiji. Istovremeno mora biti i kurir šefa organizacije za distribuciju droge, što izaziva jedan splet punog nasilja.

Ovaj film pripada podžanru akcionih koji je nastali u Italiji, a naziva se ,,poliziotteschi“ ili eurocrime gdje se radnja uglavnom vrti oko kriminalnih radnji koje se dešavaju u Italiji i Zapadnoj Evropi.

 

Plaćeni ubica (The Mechanic) 1972

Ovaj film režisirao je Michael Winer a glavnu ulogu ostvaruje legendarni Charles Bronson (koji se proslavio 70ih a i tokom 80ih u akcionom žanru) koji u ovom filmu tumači lika Artura Bišopa koji je ,,Mechanic“ ili visokoprofesionalni ubica koji svoje poslove obavlja za jednu tajnu organizaciju. On svakom poslu pristupa profesionalno i ne unosi u posao emocije. U međuvremenu shvati da mu zdravlje slabi i da je vrijeme da si pronađe zamjenika. Tokom jedna od sahrane ubijenog mafijaša on upoznaje Stiva (Jan-Michael Vincent) bahatog, bezobraznog i ambicioznog mladića koji je inpresionran Bišopom. On shvati da je Stiv potencijal i odluči ga naučiti svim vještinama. Ubrzo im moćna organizacija dodjeljuje zadatak na koji će morati otići a koji je ispunjen opasnostima.

O popularnost filma govori i to da je doživio svoj ..remake“ 39.godina kasnije.

 

Šef (Il Boss) 1973

Ovaj film je također režisirao već navedeni Fernando Di Leo. Film prati dešavanja na Siciliji usred mafijaškog rata gdje gl.junak plaćeni ubica Nik Lacenta (Henry Silva) likvidira nekoliko moćnih mafijaša iz suparničkog klana. Zbog toga istragu o svemu peruzima komesar Tori (Gianni Garko) koji saznaje da se suparnici planiraju osvetiti. Ubrzo zatim oni kidnapuju ćerku gangsterskog šefa Dona Korasija (Richard Konte). On se dogovori da će platiti određeni iznos ali istovremeno želi od Nika da pronađe djevojku pri čemu navuče na sebe prijetnju od strane suparničke mafije,sa kojom se sukobljava. Ubrzo njegovo ubistvo traži i komesar Tori koji traži njegovo odgovornos za smakuće vođa klana. U sve to umješa se i Don Korasijo koji se odluči na isti potez da se riješi plaćenog ubice, nakon poziva misterijoznog advokata koji zastupa interese moćnih političara iz Rima.

Ovaj film predstavlja Di Leovu ,,trilogiju miljea“ koju još čini ,,Caliber 9“’ i ,,The Italian Connection“ koji predstavljaju ,zajedno sa ovim filmo,jednu od boljih filmskih izdanja evropskog krimi i akcionog filma.

 

Bijeg (The Getaway) 1972

Ovaj jedan je od boljih filmskih ostvarenja i nastao je prema romanu Jima Thomsona a režirao ga je Sam Peckinpah a dodatan kvalitet filma obećava i scenario koji je potpisao Walter Hill (jednan od boljih filmskih stvaralaca ovog žanra). Film prati Doka Mekoja (Stewe McQueen) koji se nalazi u zatvoru. On zamoli svoju suprugu Kerol (Ali MacGraw) da zartaži od korumpiranog političara i bankara Džeka Beinona da ga pomiluje i oslobodi. Beinon pristaje i oslobađa ga iz zatvora ali mu postavlja uslov da za njega obavi jednu pljačku. On krene u pljaču uz pomoć svoje žene i svojih poznanika Franka i Rudija ali se ubrzo ispostavlja da Rudi ima druge planove, zbog čega želi da se domogne novca. Sve to Doka i Kerol uvlači u velike probleme, dok pokušavaju pobjeći prema granici sa Meksikom.

Film je doživio i svoj ,,remake“ 22.godine kasnije.

 

Napad na policijsku stanicu 13 (Tha Assault on Precint 13) 1976

Ovaj film režirao je legendarn John Carpenter koji sa ovim ostvarenjem kao i kasnijim ,,Noć vještica“ postao jedan od glavnih začetnika novoholivudskog stila. Film prati policijskog poručnika Itana Bišopa (Austin Stokler) koji j poslan sa zadatkom da preuzme nadzor nad jednom policijskom stanicom koja se premješta i u kojoj radi jedan policajac i dvije službenice. Ubrzo u stanicu stiže autobus sa grupom opasnih zatvorenika među kojima je Napoleon Vilson (Darwin Jonston) osuđenik na smrt. Iznenada u stanici se pojavi i šokirani otac čiju su kćerku ubili članovi nemilosrdne ulične bande, a koji je predhodno ubio jednog bandita. Vođa bande želivši da osveti smrt svojih članova koji su nešto ranije poginuli u sukobu sa policijom odluči da sa bandom krene u napad na stanicu. Sve to primora Bišopa da naoruža ljude u stanici kako bi se odbranili.

Ovaj film je također doživio svoj ,,remake“ 28.godina kasnije.

https://crnidjordje.home.blog/

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

15 − one =