Preporuka za čitanje: 13 najzanimljivijih knjiga

Postoji mnogo istinski sjajnih knjiga, toliko da vam može biti teško napraviti izbor. Potražite preporuke knjiga za čitanje, da ne biste izgubili vrijeme, novac, i što je najstrašnije želju za čitanjem. U našem vremenu, mnoga djela mogu imati baš takav efekt. Ako vam se to dogodi, možete propustiti mnogo. Neopisivo mnogo.

Dakle, informirajte se prije nego  izaberete knjige za čitanje. Ne vjerujte ni svim preporukama. Obavezno uzmite u obzir recenzije čitalaca, barem dok ne razvijete svoj ukus. Čak i ako ste istinski knjigoljubac nije loše s vremena na vrijeme pogledati druga mišljenja i preporuke knjiga za čitanje.

Uz par izuzetaka, izostavili smo naslove koji su zastupljeni u osnovnom i srednjoškolskom obrazovanju. Mnogo kompetentnije preporuke knjiga možete naći na kraju teksta, gdje su renomirani autori izabrali po deset dijela iza 19-og i 20-og vijeka. Naša preporuka knjiga za čitanje je ustvari popis koji nema apsolutno nikakvih vremenskih, žanrovskih ili drugih ograničenja.

Životinjska farma (Animal farm) i 1984, George Orwell

Usuđujemo se napisati da pobuna životinja na farmi, koja u konačnici rezultira totalitarnim sistemom na čijem je čelu apsolutni vođa- svinja, predstavlja izvjesni uvod u Orvelovu viziju bućnosti prikazanu u 1984.

Orvel prikazuje mračno, monotono postojanje totalitarnog režima. Knjige su napisane za vrijeme Drugog svjetskog rata, i predstavljaju paranoičnu viziju budućnosti. Nažalost, današnje vrijeme u mnogim aspektima daje ovom djelu epitet proročanskog.

Alhemičar (The Alchemist), Paulo Coelho

Alhemičar je knjiga koja je prevedena na preko 60 svjetskih jezika u 150 zemalja (Guinessov rekord). Mladi pastir Santiago, kreće na put u Afriku da ispuni svoju životnu legendu. Na tom putu susreće likove i proživljava događaje koji ga izravno ili neizravno uče čitavom smislu života.

Doslovno svaka stranica knjige obiluje rečenicama koje se mogu uokviriti i postaviti na vidno mjesto da budu svakodnevna inspiracija. Ako bi morali odabrati samo jednu knjigu da imate na polici, ovo djelo je naša preporuka.

Silmarilion, Hurinova djeca, Gospodar prstenova, J.R.R.Tolkien

Da, znamo da ste gledali trilogiju Gospodara prstenova (vjerovatno i Hobbit), ali ne biste vjerovali kako mali dio Tolkinovog svijeta je obuhvaćen filmovima. Da, možete ih čitati zasebno iako su povezane i isprepletene. Da, propustit ćete mnogo ako preskočite ovo samo zato što se ne palite na epsku fantastiku.

Najbolje bi bilo da prvo pročitate Silmarilion, budući da je u ovoj knjizi obuhvaćena čitava istorija Tolkinovog svijeta počevši od samog postanka. Ako se želite držati hronologije, nastavite sa Hurinovom djecom, Hobitom i na kraju trilogijom Gospodara prstena.

Za kim zvona zvone (For Whom the Bell Tolls), Ernest Hemingway

Partizanska borba u Španiji, u kojoj je učestvovao i sam Hemingway, je toliko vjerno prikazana iz perspektive rova na frontu da ćete imati osjećaj da ste sami pripadate grupici smještenoj u samo poprište sukoba.

„Nijedan čovjek nije ostrvo, sam po sebi cjelina; svaki je čovjek dio kontinenta, dio zemlje. Ako grudu zemlje odnese more, Europe je manje, kao da je odnelo neki rt, kao da je odnijelo posjed tvojih prijatelja ili tvoj. Smrt ma kog čoveka smanjuje mene, jer ja sam obuhvećen čovječanstvom. Stoga, nikad ne pitaj za kim zvona zvone – ona zvone za tobom…“

Mali princ, Antoine de Saint Exupery

Ova priča za djecu je djelo koje je prožeto univerzalnim životnim porukama, tako jednostavnim i savršenim da ćete je poželjeti periodično čitati tokom čitavog života. Ovo je priča o pilotu čiji se avion srušio u Sahari i njegovom susretu sa dječakom koji tvrdi da je sa drugog planeta.

Ubiti pticu rugalicu (To Kill A Mockingbird), Harper Lee

Iako napisan prije više od pola vijeka, roman apsolutno aktualizira i problematiku današnjice. Djevojčica Jean-Louise Finch sa nadimkom Skaut, zajedno sa svojim bratom Jeremijem i ocem Atticusom živi na jugu SAD-a. Atticus brani crnca koji je optužen za silovanje bjelkinje.

Roman je osvojio prestižnu nagradu Pulitzer, a po njemu je snimljen i film koji je osvojio Oscara a u kojem glavnu ulogu tumači slavni Gregory Peck.

Norveška šuma, Haruki Murakami

Sve pretpostavke koje ste imali o vrijednim Japancima koji žive po samurajskim principima – zaboravite. Vatanabe je boemski student u Tokiju, koji se sanjareći opija slušajući Boba Dylana i Johna Lenona (po čijoj pjesmi je djelo i nazvano), i čitajući dijela američke književnosti poput Velikog Gatsbija.

Sam Murakami je žestoko kritiziran zbog promicanja američkih vrijednosti na dalekom istoku. Norveška šuma je najkontraverznije i vjerovatno najznačajnije djelo ovog genijalnog japanskog autora.

Serijal Harry Potter, J.K. Rowling

Sedam knjiga (i osam filmova) o mladom čarobnjaku Harry Potteru su vjerovatno najkomercijalniji serijal svih vremena. U principu, kroz čitav serijal se prožima borba između dobra i zla, odnosno između nadarenog mladog čarobnjaka Harrya i najmoćnijeg zlog čarobnjaka Voldermorta.

Nevjerovatno maštoviti prikazi predjela, borbi, i likova ne mogu ostaviti ravnodušnima ni starije ljubitelje knjige.

Pošta (Post Office), Charles Bukowski

Čovjek koji je čitav život proveo u kavanama kada je imao novaca, na ulici kada nije, a u oba slučaja maksimalno pijan. Pisao je o svom životu takvom kakav jeste. Do svojih pedesetih godina nije bio poznat, a onda je odjednom postao jedan od najprodavanijih američkih autora.

Čitanje Bukovskog je tako lagano, da ćete se iznenaditi kako brzo prelazite veliki broj stranica. Jednostavno najopuštenije štivo koje ćete imati u rukama. Pisac je značajan dio života proveo radeći kao poštar, a ovo djelo je upravo o događajima iz tog perioda.

Da Vincijev kod (The Da Vinci Code), Dan Brown

Tko se barem jednom u životu nije susreo sa pričama ili tekstovima o čuvenim vitezovima templarima, koji su pronašli „nešto“ zbog čega su vijekovima proganjani od strane crkvenih autoriteta. Ako tome još dodamo misteriozne poruke kroz djela najvećih svjetskih umjetnika i znanstvenika, dobit ćete savršen recept za nenadanu preokupaciju i istraživanje ove misterije. Dan Brown je sve ovo savršeno spakirao kroz zanimljivu priču i doživljaje junaka Roberta Langdona, kojeg u filmskoj ekranizaciji tumači Tom Hanks.

Ako vam se neka od ovih djela čine previše komercijalnima za vaš ukus, pogledajte dvija popisa od deset najboljih knjiga iz 19og i 20og vijeka koju su odabrali su slavni britanski i američki autori (Norman Mailer, Ann Patchett, Jonathan Franzen, Claire Messud i Joyce Carol Oates, i drugi).

TOP DESET DJELA 20. vijeka

Lolita, Vladimir Nabokov
Veliki Gatsby, F. Scott Fitzgerald
U potrazi za izgubljenim vremenom, Marcel Proust
Uliks, James Joyce
Dublinci, James Joyce
Sto godina samoće, Gabriel Garcia Marquez
Krik i bijes, William Faulkner
Svjetionik, Virginia Woolf
Opus djela Flannery O’Connor
Blijeda vatra, Vladimir Nabokov

TOP DESET DJELA 19. vijeka

Ana Karenjina, Lav Tolstoj
Madame Bovary, Gustave Flaubert
Rat i mir, Lav Tolstoj
Pustolovine Huckleberryja Finna, Mark Twain
Priče Antona Čehova
Middlemarch, George Eliot
Moby Dick, Herman Melville
Velika očekivanja, Charles Dickens
Zločin i kazna, Fjodor Dostojevski
Emma, Jane Austen

izvor : jabuka.tv

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

fifteen + 17 =