Pravilnom ishranom ublažite tegobe

Gastroezofagelni refluks odnosno refluks kiseline, javlja se kada dođe do vraćanja sadržaja iz želuca u jednjak.

Pravilna ishrana je jedan od glavnih načina da se ovaj zdravstveni problem drži pod kontrolom, ali isto tako, loše odabrane namirnice mogu da pogoršaju simptome bolesti.

Prije svega, potrebno je ishranu raspodijeliti u pet obroka u jednakim vremenskim intervalima, kaže dr Srđan Marković, gastroenterolog, za “Novosti”.

“Važno je unositi umerene količine obroka i tečnosti, jesti polako i žvakati barem 20 puta svaki zalogaj. Ne treba konzumirati previše vruća ili hladna jela i pića, kao ni gazirane napitke”, kaže Marković.

Nikotin dodatno pojačava lučenje kiseline u želucu, dok alkohol takođe treba izbjegavati. Masna, pržena, pohovana jela, baš kao i kisele, ljute i začinjene namirnice, moraju se izbaciti iz jelovnika.

“Žvakaće gume i tvrde bombone povećavaju unos progutanog vazduha, zbog čega ih treba izbegavati”, kaže sagovornik i dodaje:

“Iz istog razloga, potrebno je da se tečnost pije 15 minuta ili sat vremena nakon obroka.”

Refluks se mnogo češće javlja kad osoba leži na ravnom, pa je potrebno podići uzglavlje jastucima ili samo uzglavlje kreveta od 15 do 20 centimetara.

“Velika količina pritiska na želudac znatno pogoršava refluks. Važno je održavati normalnu telesnu težinu, šetati nakon jela i ne praktikovati obroke najmanje tri sata pre spavanja”, kaže Marković.

Izvor : Nezavisne.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

15 − 3 =