Sedma sila pod pritiskom korona krize

Prihodi medijskih kuća opali su u posljednja dva mjeseca za najmanje 70 odsto, na desetine novinara već je ostalo bez posla i još mnogima prijete otkazi, dok je istovremeno zbog vanrednog stanja protok informacija otežan, a pritisak na medije pojačan.

U ovakvoj atmosferi sedma sila u BiH je dočekala 3. maj, Svjetski dan slobode medija.

Većina medija je na ivici opstanka, a od novinara, koji su i prije krize bili jedna od najslabije plaćenih profesija, očekuje se da, ne pitajući za platu, budu danonoćno u službi javnog interesa, u borbi protiv epidemije.

Asocijacija elektronskih medija u BiH nedavno je upozorila da je medijska industrija pred izdisajem,

– Očekivani prohodi smanjeni su, primarno zbog otkazivanja reklamnih usluga, za više od 70 posto. Evidentno je da ni jedan komercijalni medij neće uspjeti da preživi novonastalu situaciju – upozorili su iz ove asocijacije i zatražili hitnu finansijsku podršku iz budžeta.

O tome kako se isčupati iz finasijskog ćorsokaka raspravljali su i učesnici onaljn konferencije “Novinari i mediji u doba korone”, koju su nedavno organizovali Banjalučki centar za ljudska prava i Fondacija Fridrih Ebert u BiH.

Siniša Vukelić, predsjednik Kluba novinara Banjaluka i glavni urednik portala  “Kapital”, upozorio je da se novac iz budžeta, ukoliko ga bude, medijima treba dodjeljivati transparentno i po unaprijed poznatim i jasnim kriterijumima. Predložio je interesantan model za to.

– Oglasni prostor u medijima trebalo bi ustupiti, besplatno, domaćim preduzećima, koja nemaju novaca za ovakvu promociju svojih proizvoda i usluga. Medijima bi to bilo plaćeno iz budžeta i na taj način bi se, istovremeno, podržala i domaća privreda i medijske kuće – rekao je Vukelić.

Borka Rudić, generalna sekretarka Uduženja BH novinari, smatra da treba posegnuti za fondovima koji već postoje.

– Regulatorna agencija za komunikacije BiH svake godine ima višak prihoda, a ta cifra doseže i do 16 miliona maraka godišnje, i RAK taj novac vraća u budžet BiH. Trenutno je, prema inforamacijama kojima raspolažemo, iz ovog izvora na raspolaganju šest miliona KM. Taj novac treba usmjeriti u fond za hitnu podšku medijima – rekla je Rudićeva.

Borba za opstanak na tržištu nije jedini problem sa kojim se mediji i novinari suočavaju u doba korone.

Zbog ograničenog kretanja, otežanih uslova rada, ali i otežanog i usporenog protoka informacija, novinarima je sve teže da profesionalno i odgovorno rade svoj posao.

Jedan od problema je, kako ocjenjuju medijski analitičari, i to što je pažnja javnosti fokusrana gotovo isključivo na borbu protiv korona virusa, što vješto koriste vlasti i drugi moćnici.

Tako pažnji javnosti izmiču javne nabavke, način na koji se troši javni novac i zadužuju budžeti, ali i neke kontroverzne odluke vlasti.

Politička analitičarka mr Tanja Topić podsjeća da je ispod radara prošla i, kasnije ukinuta, uredba sa zakonskom snagom o zabrani širenja panike u Republici Srpskoj.

Ovaj primjer je, ocjenjuje Topićeva, pokazao, da bez obzira na sveprisutni strah od korone, javnost ipak nije „uspavana“.

– Pod pritiskom javnosti, pod uticajem dijela medija, te novinara i slobodoumnih građana, uslijedio je i pritisak međunarodne zajednice, pa je ta uredba povučna. Dobro je što je tako, jer je postojala opasnost da se, zabranom širenja panike, ustvari uvede cenzura, pa i autocenzura, jer bi zbog straha od novčane kazne, u situaciji kad su im ionako posao i plate u pitanju, mnogi novinari dobro pripazili šta pišu – upozorava Topićeva.

Dodaje da je posebno pitanje ko bi i „kakvim metrom“ mjerio šta jeste, a šta nije je izazivanje panike.

– Ako ćemo pošteno, dešavalo se da su i nosioci vlasti nekim svojim izjavama ili postupacima širili paniku, ali to niko nije tako okarakterisao – zaključuje Topićeva.

Ipak korona kriza je, ocenjuju novinari i analitičari, donijela i neke benefite.

U medije su se vratili, pomalo već zaboravljeni, servisni i edukativni sadržaji, kao i relevantni, stručni sagovornici, što je doprinijelo kvalitetu medijskih sadržaja.

Još samo da neko taj kvalitet pošteno plati i svi su na dobitku.

Izvor : Srpka.info

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

15 + sixteen =