Ministar Srđan Rajčević pozvao maturante da upisuju domaće fakultete

Ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Srđan Rajčević pozvao je sve maturante u Republici Srpskoj da svoje školovanje nastave na nekom od domaćih fakulteta.

Povodom objavljivanja konkursa za upis studenata na javne univerzitete, Rajčević je istakao da je znanje najsigurnija investicija u 21. vijeku, a da će novi zakoni i njihova striktna primjena garantovati kvalitet i praktičnu eksploataciju, te investicije kroz zanimanja koju ovu zemlju moraju vući naprijed.

– Vi ste motor razvoja i napretka, vi ste kreatori novih perspektiva Republike Srpske. Neka te perspektive budu zasnovane na domaćoj pameti i iskustvima – poručio je Rajčević maturantima.

Rajčević je naglasio da su pred sistemom visokog obrazovanja u Republici Srpskoj značajne aktivnosti vezane za reformski kurs koji je utvrdila Vlada, a koje se odnose na podizanje kvaliteta nastavnog procesa, unapređenje naučnoistraživačkog rada i inoviranje studijskih programa.

– Sve ovo je vezano za donošenje prvog seta novih propisa iz ove oblasti – novog Zakona o visokom obrazovanju i Zakona o obezbjeđenju kvaliteta u visokom obrazovanju. Besplatno studiranje za redovne studente na javnim visokoškolskim ustanovama, trajna veza privrede i akademske zajednice, pooštreni kriterijumi za izbor u naučno-nastavna i saradnička zvanja, pooštren inspekcijski nadzor, konstantna provjera kvaliteta, internacionalizacija kroz saradnju domaćih i inostranih akreditovanih visokoškolskih ustanova, interdisciplinarnost i multidisciplinarnost, samo su neke od novina koje će, ukoliko se ovi zakoni usvoje, postati praksa u sistemu visokog obrazovanja Srpske – rekao je Rajčević.

Prema njegovim riječima, iskustva iz perioda epidemije virusa korona, odnosno mogućnost organizacije nastavnog procesa putem digitalnih kanala komunikacije, naći će se u Vladinim amandmanima na tekst zakona koji se već nalazi u parlamentarnoj proceduri.

Izvor : Glas srpske

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

4 × five =