Prepolovljeni budžetski prihodi opština i gradova

Lokalne zajednice u Republici Srpskoj su značajno pogođene posljedicama mjera zbog pandemije korona virusa, a budžeti opština i gradova u aprilu i maju trpe pad prihoda do 45 odsto.

Među najznačajnijim stavkama u budžetskim prihodima opština i gradova su prihodi od indirektnih poreza koji im se, nakon što UIO prikupi, doznačavaju iz republičkog budžeta. Tako je u budžet RS u aprilu doznačeno 142,9 miliona KM prihoda od indirektnih poreza ili za 28 odsto manje nego u istom mjesecu prošle godine. U prethodnom mjesecu je doznačeno tek 99,7 miliona KM, što je pad od gotovo trećine u odnosu na peti mjesec prethodne godine. Samim tim su i doznake prema lokalnim zajednicama manje nego prethodne godine.

Lokalne zajednice su primorane da prave rebalanse budžeta, a kao glavne razloge navode smanjenje prihoda. Konačna posljedica će biti manji budžeti.

U najvećem gradu Srpske, u Banjaluci, navode da je u okviru poreskih prihoda najveće smanjenje indirektnih poreza prikupljenih preko UIO i iznosi 6,2 miliona КM, što je za 11,8 odsto manje u odnosu na plan 2020. godine. Skupština Grada Banjaluka usvojila je nacrt rebalansa budžeta za ovu godinu, koji je manji za 3,1 milion KM.

Ljubiša Ćosić, predsjednik Saveza opština i gradova RS, a koji je gradonačelnik Istočnog Novog Sarajeva, kaže da su lokalne zajednice u prvom kvartalu imale značajne prihode od indirektnih poreza i da je bio plan da ove godine po tom osnovu imaju povećanje od oko 25 miliona KM.

– Međutim, desila se pandemija korona virusa, koja je zaustavila privredne aktivnosti. U aprilu i martu bilježimo pad svih prihoda, pa tako i od indirektnih poreza, i to za oko 35 do 40 odsto – objašnjava Ćosić za Srpskainfo.

Zaduživanje

Navodi da opštine i gradovi takođe bilježe značajne gubitke od neporeskih prihoda, poput rente za uređenje zemljišta. On kaže da u narednih sedam dana od Vlade RS očekuju podršku, odnosno da postoji dogovor da Vlada doznači dio novca od kredita od MMF, i to po koeficijentima koji se koriste prilikom raspodjele prihoda od indirektnih poreza.

– Plan je da tim novcem saniramo štetu u prethodna dva mjeseca i da budemo na nivou prethodne godine. Međutim, pitanje je kakva situacija će da bude u skorijoj budućnosti. Evo, cijeli jun je situacija loša i naša pretpostavka je da će cijela ova godina za lokalne zajednice biti problematična – navodi Ćosić.

Dodaje da su lokalne zajednice uputile inicijativu prema Vladi RS da im odobri podizanje praga zaduživanja sa 18 na 25 odsto prihoda iz prethodne godine.

– Iskreno, zaduživanje, naročito u izbornoj godini, nije popularna mjera. Zato pozivam načelnike i gradonačelnike da budu oprezni. Bolje je neke rashode ukinuti ili umanjiti. Moja lokalna zajednica je već smanjila neka davanja, poput sporta, kulture i nevladinih organizacija – ističe Ćosić i dodaje da neke lokalne zajednice razmišljaju o zaustavljanju nekih investicija.

Kredit

Zoran Adžić, gradonačelnik Gradiške, za Srpskainfo kaže da je Skupština grada odobrila da refinansiraju postojeće kreditne obaveze i da se kreditno zaduže sa oko 2,5 miliona KM.

– Zatvorićemo kreditne obaveze koje vraćamo po kamati od pet-šest odsto s kamatom od četiri odsto. To radimo, prije svega, da ne obustavljamo investicije koje smo ranije započeli, a kredit od 2,5 miliona KM će nam biti garancija da ćemo završiti poslove – objašnjava Adžić.

On se poziva na završetak sportske dvorane u Gradišci, Agroindustrijske zone u Novoj Topoli, rekonstrukciju Doma kulture u Novoj Topoli, za šta je Vlada Srbije donirala 250.000 evra, završetak vrtića u Brestovčini, gdje je Vlada Srbije donirala pola miliona evra.

Adžić potvrđuje da Gradiška ima manje budžetske prihode zbog posljedica pandemije krize, te da će vjerovatno raditi dva puta rebalans budžeta.

Samo rijetki plaćaju porez na imovinu

Lokalne zajednice u Republici Srpskoj su uskraćane i za svoj direktan poreski prihod po osnovu poreza na nepokretnosti. Po podacijma koje smo dobili iz Poreske uprave RS, u aprilu i maju ove godine rijetki plaćaju porez na nepokretnosti. Tako je u ova dva mjeseca uplaćeno deset puta manje poreza nego u istom periodu prošle godine, kada su poreski obveznici uplatili oko 6,34 miliona KM.

Činjenica je da je Ministarstvo finansija RS prolongiralo rokove za uplatu s juna i septembra na septembar i decembar.

– Najveće procentualno smanjenje je u okviru prihoda od poreza na imovinu, koji su rebalansom budžeta smanjeni za 5,8 miliona КM, ili za 66,6 osto – kažu u Gradskoj upravi Banjaluka.

Izvor : sprskainfo.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

two × four =