,,Dan budućnosti’’ na BLC-u

Visoka škola Banja Luka College bila je domaćin događaja po nazivom ,,Dani budućnosti’’ koji se po prvi put organizuje na ovom obrazovnoj ustanovi.

Događaj je pružio priliku pojedinim preduzećima, koja se bave razvojem i proizvodnjom pometnih uređaja, da predstave neke od novih savremenih uređaja.

Pametna tehnologija privukla je mnogobrojne posjetioce koji su imali priliku da se upoznaju sa funkcionisanjem pojedinih uređaja koji bi se uskoro trebali naći u upotrebi savremenog čovjeka.

Jedan od izlagača je o Preduzeće ,,Eldalux’’ iz Banja Luke a predstavio se sa svojim pametnim aparatom za kafu. Kako navode iz ovog preduzeća ovaj uređaj radi tako što memoriše želje korisnika pri čemu poslije svakog korištenja korisnik dobija uvijek isti kafu.

Na ovom događaju posjetioci su pored pametnih kućanskih aparata, mogli vidjeti i pametne klupe koje primaju solarnu energiju kao el. trotinete, bicikle i skutere a posebnu pažnju privukli su i el.automobili.

Iz preduzeća ,,EastCode’’ iz Banja Luke koje je je predstavilo el. vozila ističu kako će njihovi uređaji biti veoma praktični za savremenog čovjeku u saobraćaju kao i da su ova vozila štedjiva i ekološki opravdana jer ne zagađuju prirodu.

Jedan od organizatora ovog događaja prof.dr. Nikola Novaković navodi kako je ,,dan budućnsoti’’ osmišljen da studentima ali  i cjelokupnom stanovništvu, prikažu nove tehnologije ali na jedan drugačiji način. Ističe da je glavni cilj da se ljudi upoznaju sa novim tehnološkim dostignućima pri čemu su imali priliku i da to isprobaju.

Direktor Visoke škola ,,Banja Luka College’’ Mladen Mirosavljević navodi da će se ovakav događaj organizovati i u budućnosti. Navodi i da su ovakvi događaji posebno korisni za studente jer imaju priliku da usvoje neka nova znaja iz oblasti koje se zasnivaju na modernoj tehnologiji ali da pronađu posao kroz samu praksu i da budu konkurentniji na tržištu rada.

Događaj pod nazivom ,,Dan budućnosti’’ okupio je oko 10-ak preduzeća koje se bave izradom i proučavanjem savremenih tehničkih uređaja.

Đorđe Čereković

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

7 − 3 =