Nošenje maski na visokim tempraturama : Evo kako da olakšate sebi

Nošenje zaštitnih maski zbog širenja korona virusa obavezno je u gradskom prevozu i zatvorenim prostorijama.

Temperature rastu, a nošenje zaštitnih maski ostaje i dalje naša odgovornost i obaveza u pojedinim zatvorenim prostorima, poput javnog prevoza. Zbog visokih tempartura nošenje ovog zaštitnog sredstva može da postane nelagoda, evo šta predlažu stručnjaci, prenosi Telegraf.

Dr Tereza Marej Amato je putujući javnim prevozom do posla na Menhetnu zaključila da maske i vrućina nisu dobra kombinacija, piše “WebMD”.

Direktorka Urgentne medicine jedne bolnice je rekla da je uz veoma topao dan, njoj sa maskom bilo prevruće, ali je uprkos neprijatnom osjećaju nije skinula  i savjetovala je svima da postupe isto.

– Iako znamo da će biti malo neprijatno, zaista mislim da je korist veća od nelagode zbog malo vrućine dok se nosi maska – rekla je Amato.

Problem može da nastane i zbog znoja koji se pojačano luči a koji smanjuje efikasnost maske, pa je savjet dr Amato da uvijek nosimo rezervnu masku kojom ćemo zamijeniti onu mokru.

Doktorka je preporučila da, ukoliko dođe do smetnji sa disanjem prilikom nošenja maski, odemo u hladovinu, distanciramo se od ljudi i nakratko skinemo masku. Obavezno moramo i da vodimo računa o hidrataciji, pa da redovno uzimamo tečnost.

Stav dr Amato podržao je i dr Valid Džavejd, šef odeljenja za infekcije i prevenciju u Njujorku koji je rekao da se KOVID-19 i dalje nezaustavljivo širi pa je i tokom vrućih ljetnjih dana izuzetno važno nositi masku.

Stručnjaci naglašavaju da je jako važno da se maskama prekriju i nos i usta, a ukoliko je disanje otežano kroz guste pamučne maske mogu se nositi one lakše hiruške.

Međutim, stručnjaci se zalažu za upotrebu domaćih višeslojnih pamučnih maski kako bi se zalihe medicinskih sredstava sačuvale za medicinske radnike.

Izvor : Banjaluka.net

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

7 + 19 =