Šta je to solarna mašina za sušenje voća!?

JU Centar srednjih škola Prnjavor već nekoliko godina učestvuje u međunarodnoj izložbi ideja i  inovacija INOST gdje se predstavljaju sa raznim izumima.

Na zadnjoj izložbi koja je održana u Banja Luci  prošle godine učenici su zajedno sa svojim profesorom, dobili zlatnu medalju za izum solarne mašine za sušenje voća.

Jedan od začetnika i realizatora projekta izgradnje solarne mašine za sušenje voća je i naš današnji gost, profesor praktiče nastave, gospodin Ilija Golić.

Prije svega, dobar dan i zahvaljujem što ste se odazvali našem pozivu.

– Hvala, hvala  i vama.

Koja je svrha ove mašine za sušenje voća?

Svrha  mašine je za sušenje voća zato što je jeftino sušenje i vremenski interval koji je kratak kroz 24 sata, odnosno 48, zavisi od debljine orezanog i izrezanog voća odnosno voćke koja se suši.

Koliko je osoba učestvovalo u projektu i koliko je bilo potrebno vremena za izradu te mašine?

– Za izradu same mašine bilo je najmanje oko 300 časova. Pet učenika je bilo redovno na izradi projekta i ostali učenici su djelimično učestvovali u izradi projekta, od prvog do četvrtog razreda.

Da li ste na međunarodnoj izložbi ideja i inovacija INOST imali jaku konkurenciju kada je u pitanju Republika Srpska?

Na samom sajmu bila je jaka konkurencija ne samo iz Republike Srpske nego i iz okruženja. Tačnije bilo je iz istočnih zemalja iz Rusije i tako dalje. Konkurencija je bila jaka, dosta jaka konkurencija, međutim projekat nam je bio toliko dobar da smo ostali bez konkurecije odnosno slaba nam je konkurencija onda bila jer izgubili su na tom takmičenju od nas što se tiče,jer nismo jednaki. A drugo sam projekat je zahtjevan bio za izradu i sama cijena koštanja i troškova je rekla svoje. Mnogo je koštalo i zato je mnogo uloženo sati i vremena.

Da li imate planove za neke nove projekte sa kojima će te učestvovati na nekim novim takmičenjima?

S obzirom da smo sa solarnom sušarom, uzeli prvu nagradu sajma preporuka za Moskvu, Arhimed Moskva. Zatim prvu nagradu smo uzeli u Novom Sadu sa sušarom pa nam je veću volju stvorilo. Između ostalog smo ove godine, počeli jedan projekat, koji je ozbiljan kao i solarna sušara, odnosno možda i ozbiljniji, obnovljivi resursi i energije.

Hvala na izdvojenom vremenu i želimo vam mnogo uspjeha u narednom periodu!

– Hvala,hvala i vama.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

5 × 4 =