Održan Međunarodni naučni skup na Pravnom fakultetu

Pravni fakultet ,,Univerziteta u Banja Luci bio je organizator i  domaćin međunarodnog naučnog skupa pod nazivom Transformativne tehnologije : pravni i etički izazovi 21. vijeka.

Ovaj događaj koji se obilježava i povodom godišnjice pravnog fakulteta posvećen je izazovima, sa kojima se suočava društvo kroz upotrebu novih tehnologija.

Osnovne  podtebe  o kojima se govorilo bile su : nove tehnologije i njihovi etički i pravni izazovi kao i reproduktivne tehnologije sa temama o vještačkoj reprodukciji, genetskom inženjeringu i slično.

Onaj naučni skup okupio je mnoštvo učesnika iz različitih zemalja regiona i šire.

Učesnik na skupu prof Jadranka Buturević Ponikvar sa Kliničkog centra u Ljubljani ističe kako je veoma zadovoljna što izlaže svoj rad o eutanaziji kao i činjenicu da ovaj skup pruža mogućnst povezivanja više struka koje iznose svoja mišljenja.

Profesor sa pravnog fakulteta i učesnik na skupu doc dr Dijana Zrnić smatra da je veoma važno ukazivati na uticaj transformativne tehnologije koju ona vrši na društvo kao i da je važno čuti stvari o kojima govore stručnjaci iz obasti bioetike i pravne etike.

Prodekan za naučnoistraživački rad i međ.saradnju Pravnog fakulteta Igor Milinković navodi zadovoljsto što je ovakav skup okupio mnoge međunarodne stručnjake pri čemu se nada da će ovaj skup ponuditi korisne smjernice da se dođe do boljih zakonodavnih rješenja kada su u pitanju nove tehnologije.

Pored Pravnog fakulteta, ovaj događaj organizovali su i Centar za bioetičke studije iz Beograda kao i Uneskova katedra bioetike za Evropu.

Đorđe Čereković 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

three − 2 =